Головна » 2017 » Травень » 31 » Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в житті
22:36
Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в житті

 

Коли я говорю «має намір щось змінювати», то маю на увазі - має намір взяти процес життєвих змін в свої руки. Має намір змінюватися усвідомлено, управляти змінами, а не варитися у них, по ходу дивуючись, чому ні на що не вистачає сил і енергії. 

Стагнація, тобто стан, коли здається, що нічого не відбувається, - найбільша ілюзія. Стагнації не існує так само, як і так званого «плато» - коли життя вийшла на рівну ділянку без очевидних зрушень. Це самообман. Час йде завжди, незалежно від того, бадьоро ви крокуєте або вирішили взяти перерву. Зупинок не буває. Процес ніколи не зупиняється. Ви або крокуєте вгору, або вниз. Або ростете, або деградіруете. Бувають моменти, коли зміни непомітні для ока, але це не означає, що поки ви читаєте ці рядки, ви не стали старше. І це лише пара хвилин, а так проходять роки ... 

Питання в тому, як отримувати від цього задоволення. І чи можна цим управляти. 

Одне з найпоширеніших явищ нашого часу - дорослі діти, а вірніше, дитячі дорослі. Це коли грайливою безпосередністю і не пахне, зате в наявності - відсутність відповідальності за своє життя (в усьому винна обставини), капризи (мені все повинні), вимога любові від оточуючих (якщо він мене любить -тоді і я його) і головна ознака того, що у людини зросла тільки тіло, а не свідомість - це нескінченна, пронизлива і душегубітельним жалість до себе з приводу і без. Повторюся: з приводу і без, так як для істинно дорослої людини навіть реальний привід ще не привід себе жаліти. 

Хороша новина в тому, що можливість помітити за собою (а не за своїми близькими!) Цю болючу дитячість перша ознака променя дорослої усвідомленості. Без неї поїзд не рушить. Я починала саме з цього. 

Процес дорослішання - це самостійна робота, яка стартує, як правило, з розуміння, що ти до неї по-справжньому ще не приступав (навіть незважаючи на солідні роки або купи прочитаних розумних книг). Тільки в цій точці стає очевидним відповідь на питання: так, цим можна, а головне потрібно управляти, інакше зміни найчастіше будуть не в твою користь. 

Якщо ви дісталися-таки до тієї глави свого життя, коли пора створити себе заново: робити те, що подобається, з тим, з ким хочеться, а головне, бути щасливим, то має сенс задати собі три ключових питання на старті усвідомлених змін: де , що і навіщо. 

Перше питання до себе: ДЕ? 

З цього питання доцільно починати. 

Де ви зараз перебуваєте? Хто ви в дану хвилину і що у вас в багажі життєвого досвіду? 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіПо відношенню до всіх ключових життєвих сфер: тіло (фізична форма, самопочуття, здоров'я), душа (відносини з самим собою), справа (робота, гроші), відносини (любов, сім'я і все коло спілкування). 

Це позначення своєї точки на системі координат. Заковика в тому, що вкрай мала кількість людей здатне визначити себе більш-менш об'єктивно, без ілюзій і самообману. 

Зрушити з неіснуючої точки неможливо. Тому, щоб прокласти маршрут туди, куди ви хочете потрапити, спочатку треба зрозуміти, де ви знаходитесь на поточному етапі. 

Де ви по відношенню до свого рівня фінансової свободи? 

Де ви в стосунках з близькими людьми? 

Де ви в своєму фізичному розвитку? 

Де ви в питанні душевної гармонії та миру з самим собою? 

І так далі. 

Не бійтеся жорстких відповідей, нулів, мінусів. Не шкодуйте себе! Подивіться правді в очі. 

Бійтеся тільки збрехати самому собі, тому що невірна оцінка на системі координат може вплинути на весь маршрут в подальшому. 

Хочу зазначити, що ці питання не про ваші цілі. Чи не задавайтеся поки думками про те, чого ви хочете. Мова саме про поточний стан справ. Тут і зараз. І ніяких діагнозів і вердиктів - тільки факти. 

Скільки заробляєте, скільки вільного часу, які відносини з оточуючими, з сім'єю, як далеко від самореалізації (по відчуттях зараз), як ви виглядаєте, як себе почуваєте, скільки енергії. 

Які проблеми конкретно зараз? Як давно ці проблеми не вирішуються? Скільки саме років ви не можете вирішити енну завдання? Пишіть всі деталі. Ви повинні побачити, що якесь питання «висить» в проекті вже 5-10 років. Які проблеми повторюються? Опишіть свої головні граблі? 

Хто ви тут і зараз? Які у вас невирішені питання тут і зараз? Які труднощі? Які радості? Чи є мир із самим собою? Як часто себе дорікаєте? Як часто собою незадоволені? Або навпаки - як давно задавали собі незручні питання. 

Чи відчуваєте ви щастя і радість кожен день? 

Чи вірите ви в те, що можна відчувати радість і щастя кожен день? 

Що для вас радість і щастя і яким чином воно досяжно в вашому визначенні? 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіЦе ваша особиста натальная карта, яку має сенс створити максимально наближеною до поточного моменту. Мета - ваше поточне положення справ: думки, дії, оточення, проблеми, завдання, звершення, радості і печалі. Весь набір. Якщо з вимірюваними показниками, такими, як кількість грошей, відносини або їх відсутність, хороша фізична форма або в'яла, - все більш-менш зрозуміло, то важливо ще копнути глибше - в риси вашого характеру. 

Хто ви за характером тут і зараз? 

Для цього є простий і цікавий спосіб, який може багато про вас розповісти. Вірніше, про те, як ви сприймають навколишній, вашими близькими людьми. 

Попросіть мінімум трьох близьких людей написати три ваших головних гідності і три ваших головні недоліки. Відразу кажу, близькі друзі будуть відмовлятися писати недоліки. Але ви наполягайте, адже не буває людини без недоліків, так? На те вони і близькі люди, що можуть про це вам сказати. Як варіант, попросіть написати анонімного листа на ваш ящик: три гідності і три недоліки - і ви навіть точно не знаєте, який саме один це вислав. Будьте готові не ображатися (це до питання про жалість до себе). Навряд чи вам скажуть всю правду, але якісь цікаві подробиці про себе можна вловити. 

Я, наприклад, була дуже здивована тим, що всі опитувані винесли в мінус таку рису, як скритність. 

Хто б подумав? Я чи не та дівчина, яка мовить про своє життя на (не буду «приховують») багатотисячну аудиторію? Після уточнення, що вони мають на увазі, виявилося, що мова про брак відкритості в особистому спілкуванні. 

До речі, незважаючи на те, що ви просите друзів розбити якості на достоїнства і недоліки, ви не повинні так ставитися до них самі, розумієте, про що я? Ваша мета - зібрати досьє на себе, в тому числі і на те, як ви бачитеся вашим близьким людям зараз. Але не судити себе. У нашої точки «G» (Gde знаходимося зараз) - відправного пункту в бік створення себе заново - є якісь координати, їх треба зрозуміти, але їх не треба оцінювати чи судити. Яка різниця, що в Москві дощ, раз ми все одно вже в поїзді і якраз вибираємо напрям, куди відправитися далі? 

Дорослішати - це не вішати ярлики «добре», «погано» - це можливість поглянути на ситуацію тверезо: без соплів, рожевих окулярів або збільшувального скла. 

Роздувати свої так звані недоліки - така ж інфантильність, як і їх не помічати. 

Для чистоти експерименту краще записати відповіді на ключові питання - допомагає. 

Друге питання до себе: ЩО? 

Отже, найперше питання до себе: «Де я перебуваю в даний момент?» - вже обговорили. У вас з'явився набір фактів про те, хто ви і що ви на цьому життєвому етапі. Пора переходити в питання номер два: «Що?» 

Що привело мене туди, де я перебуваю зараз? 

Це ключове питання. Просто сакральний. Не проходьте повз. Зупиніться. 

Ще раз: Що привело мене туди, де я перебуваю зараз? 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіЯкщо перше питання «Де?» Розкриває в вас чесність з самим собою, то питання «Що?» Зачіпає найголовніший аспект будь-якого зростання, без якого створення себе заново, на жаль, неможливо. Це ваша особиста відповідальність за все, що з вами відбувалося, відбувається і буде відбуватися. 

Давайте, я полегшу вам завдання. І відповім на суміжний питання: 

- ХТО привів мене туди, де я зараз перебуваю? 

Ви. Ви самі. Лише ви. Ніяких інших варіантів. Чи не батьки, не країна, несусіди, не керівництво, не друзі, ні партнери, навіть якщо вони вас кинули, не Путін, дай йому Бог довгих років життя, як і всім живим істотам. Ви. Тільки ви привели себе туди, де ви зараз перебуваєте. 

(Це стосується не тільки банального: я там працюю і там живу, мова також і про хвороби, аварії, кризах, депресіях, розставання, киданні вас з дітьми або відбирання у вас дітей і чого завгодно ще - про будь-яких ситуаціях, які відбувалися або відбуваються ). 

Це був всього лише суміжний і, до речі, дуже легкий питання: Хто? Зрозуміло, ви самі. 

А тепер давайте заглиблюватися. 

- Що привело мене туди, де я перебуваю зараз? 
Беріть всі свої відповіді з попереднього розділу, коли ви визначали координати точки поточного розташування за ключовими життєвим сферам (тіло, річ, душа і відносини), і запитуйте себе (це стосується як того досвіду, який ви кваліфікуєте як позитивний, так і як негативний, але в питаннях «закупорок» або так званих життєвих граблів - треба копати глибше). 

- Що привело мене до того, що я заробляю 1500 доларів на місяць? 
Як стати мільйонером? Потрібно протягом 4000 років працювати вахтером і нічого не їсти. Або 55 років працювати менеджером з зарплатою 1500 доларів. І теж нічого не їсти. Я порахувала! 

- Що привело мене до того, що я встаю о 7 ранку і не хочу цього? 

Або 

- Що привело мене до того, що я встаю о 6 ранку і мені це подобається? 

(Моя відповідь: біг в 7 ранку) 

- Що привело мене до того, що мене кинули? 

- Що привело мене до того, що я став сумніватися в справі, яке вибрав? 

- Що привело мене до того, що у мене є все, що я хотів, крім драйву і щастя? 

- Що привело мене до того, що у мене зайві кілограми? 

- Що привело мене до того, що мені ліньки? 

- Що привело мене до того, що я не можу себе організувати? 

- Що привело мене до того, що я неправильно харчуюся? 

І т.д. і т.п. Це лише усереднені варіанти, саме гостре я навіть не виношу. Нехай кожен копає сам. 

Якщо хтось думає, що це питання про самобичування, мовляв, «Хто тут найгірший, що стільки жере?» - то знову пройдіть в розділ про жалість до себе і повертайтеся, якщо мають намір-таки дорослішати по-справжньому. 

Причина не може бути в тому, що ви поганий. Тому що (я сподіваюся, вас це не здивує), ви - хороший. 

Причина в самонепонятості. Десь ви не розчули власний поклик. І тільки ви його здатні розчути. 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіМожу сказати, що якщо ви серйозно підійдете до цього етапу, то над деякими питаннями будете «зависати» днями. Просто задавайте їх собі знову і знову. Якщо відповідь не приходить, «носите» питання з собою, пишіть на папірцях, повторюйте про себе. Рано чи пізно він проступить, якщо ви маєте намір почути. Деякі відповіді будуть різати. 

Ви вірили в одне, а тут виявляється, що спливає інше ... Це важко. Я знаю. Але це треба пройти. Це і називається «особиста відповідальність за своє життя». 

Суть роботи з другим питанням Що? - це зрозуміти: 

Які ваші думки і установки сприяли діям, які привели вас в поточну точку. 

Наприклад, які думки, установки і дії вам допомогли досягти певних висот: кар'єра, бізнес, успіхи в спорті, хороші відносини (вибирайте те, чим ви пишаєтеся). 

І які думки, установки, дії призводять вас до невдач або заважають реалізувати те, чого ви хочете: розбагатіти, кинути палити і т.п. Це стосується всього. 

Цей процес являє собою клубок, який треба розкручувати. Як капуста, у якій знімаєш шар за шаром, поки не докопаєшся до найглибших думок і установок. 

Расчехленіе власних же думок про себе і про навколишній світ. 

На етапі питання «Що?» Я не пропоную вносити будь б то не було зміни в параметри або змінювати налаштування. Я пропоную з ними ознайомитися, перебрати, усвідомити, що є у вас всередині. 

Приклад. Думки фрілансера, якому не треба кожен день їхати на метро, він займається начебто улюбленою справою (у всякому разі, сам до цього йшов), але при цьому париться, як і всі інші, якщо не більше (так як на вільних хлібах внутрішня турбулентність різко посилюється, але про це не здогадуються всі ті, хто в офісах мріє про волю). 

- Що привело мене до того, що я мало заробляю досі? 

- Відсутність самодисципліни. Чи не навчився в графік. 

- Що привело мене до відсутності самодисципліни? 

- Лінь. Я лінуюсь. Мені лінь. 

- Що привело мене до того, що мені лінь займатися справою, яку я вибрав? 

Поставити таке питання собі - це вже певна сміливість. Дуже багато людей зупиняються на колі «лінь - самодисципліна»? і все, мовляв? «Переможу» лінь і буде мені щастя. Але тут треба повернутися до питання «Де?» І запитати себе: 

- Як довго я вже перемагаю лінь і відчуваю її руйнівний вплив? 

Якщо з'ясується, що цієї історії вже місяці і роки, то очевидно, що треба перепитати себе ще раз: 

- Що привело мене до того, що мені так хронічно лінь займатися справою, яку я вибрав? 

- Мені ж не лінь зараз полетіти в Нью-Йорк, якби випала нагода. Чи не лінь сходити в кіно на хороший фільм. Так, багато чого не лінь. Чому лінь саме робити ту справу? 

(Перебільшений приклад, розумію, але розраховую на здатність читати між рядків). 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіРозкручуйте до упору, знімаючи шар за шаром. Починаючи з того «А чи справа ця взагалі?», Закінчуючи тим, що це може бути, якщо справа все-таки «то». Наприклад, нестача енергії, якісь невирішені завдання, які висмоктують весь потенціал, або щось ще. Або справа то, але його реалізація йде якимось чужим вашої природі шляхом. 

У всіх свої нетрі, і занурюватися туди тільки вам, ще й без акваланга. Фрістайл. Але воно того варте. Це шанс подружитися з собою і почати відчувати драйв від можливості жити повним життям. 

Третє питання до себе - Навіщо? 

Один з найбільш логічних запитань-якої розсудливої людини. Навіщо щось міняти? Навіщо створювати себе заново? Це останній ключове питання, яке має сенс задати самому собі перед стартом усвідомленої трансформації свого життєвого досвіду. 

Перше питання - Де? Де я перебуваю в даний момент? 

Друге питання - Що? Що привело мене сюди? 

Повноцінно відповівши на них і прописавши координати свого поточного стану справ, сенс третього питання буде більш глибоким і усвідомленим. 

Третє питання до себе: Навіщо? Навіщо мені щось міняти і створювати себе? Тим більше заново? 

Отримавши відповідь з глибини своєї істоти, всі подальші дії знайдуть грунт під ногами і вишикуються в цілком відчутну дорогу, яку, як відомо, подужає той, хто йде. 

Мотивація почне рости зсередини, а це єдина умова для справжніх перетворень. 

Я можу привести свої особисті відповіді на це питання, можливо, комусь вони здадуться близькі: 

Навіщо мені створювати себе заново? 

Людина - це чистий аркуш, перша частина життя якого була написана не ним. 

Ми приходимо в цей світ з абсолютно білим аркушем власної життєвої історії, яка описує не тільки наш досвід (що ми робимо), але і те, ким ми є (що відчуваємо, думаємо і на що спираємося в прийнятті рішень). І мораль байки така, що наші найперші записи ведуться батьками, вчителями, друзями, всією навколишнім оточенням і нашим дитячим, ще зовсім неусвідомленим «Я». 

Ми з самого початку, не віддаючи собі звіт, починаємо транслювати образ того, як нас бачать навколишні, через призму власного, спочатку дитячого, розуміння. І ми стаємо тими, ким нас бачать навколишні, через призму власного розуміння. 

Це свого роду правила гри. Ми приходимо сюди неусвідомленими дітьми, і наше завдання в розвитку: почати дорослішати, умнеть і усвідомлювати. Неспроста все психологи в голос говорять про вплив дитинства на весь наш подальший досвід. Сьогодні - це те, що ти робив і мислив вчора, а завтра - це те, що ти робиш і думаєш сьогодні. 

 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в життіМи створюємо себе і свій досвід щодня, щомиті і навіть, правильніше буде сказати, кожну мить. Не тільки тоді, коли вирішили прописати наші життєві цілі на рік, і не тільки тоді, коли в корені змінили вид діяльності або країну. Чи не тоді, коли прийшли (або не прийшли) в спорт, не тоді коли народили дитину. А завжди. Щомиті. Створюємо себе не з 18 років, коли офіційно стали дорослими, і не з 25 років, коли порозумнішали. Створюємо себе з 15 років (згадайте свої комплекси), з 7 років (згадайте свої страхи), з 3 років (згадайте себе). Ми безперервно створюємо себе з ... самого початку. І настворювали вже багато такого, що здебільшого покірно зберігається в нашій підсвідомості і проявляється по ситуації. Звідси і «вселенські граблі», коли якась проблема прокручується в нашому житті знову і знову, а ми все не можемо зрозуміти: чому? Чому, чорт візьми, знову те ж саме ?! 

Питання. Чи повинні ми грати на кнопці «повтор» знову і знову і кожен раз відтворювати залишкові явища свого минулого чи, може, почати програвати нову платівку свого життя? 

1. Навіть подорослішавши, наш лист продовжує уздовж і поперек списуватися минулим досвідом і поточним оточенням Якщо ти не створюєш себе усвідомлено, це буде відбуватися на підсвідомому рівні. Наше оточення впливає на нас куди більше, ніж можна уявити, щомиті вганяючи в нашу підкірку деталі: хто я, що я, чому так, а не інакше. До тих пір, поки ви живете тільки похвалою або критикою інших людей, ви приречені на вічну тривогу. 

Це правда. Поки рівень усвідомленості і здатності самому виносити вердикти «правильно-неправильно», «добре-погано» не дійде до керованого рівня, сильно легко і весело в житті не стане.
 
 Три головні питання до себе для тих, хто має намір щось змінювати в житті
 
Переглядів: 552 | Додав: sluty | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar