Головна » 2017 » Травень » 31 » Випробування батьківством
22:31
Випробування батьківством
 
"Я став батьком! У мене син!" - голос з телефону моєї подруги звучить так гучно, що про щасливу новину дізнається вся кав'ярня. Після привітань і розпитувань про ріст, вагу і балах за шкалою Апгар Настя, врешті-решт, відкладає смартфон, і я дізнаюся, що дзвонив її колишній колега. Хоча вони вже півроку не спілкувалися, йому, очевидно, хотілося поділитися новиною з усім світом. "Напевно, з нього вийде хороший батько", - під враженням від щастя в голосі співрозмовника передбачає подруга. Але чи залишиться його голос таким же щасливим після двох-трьох безсонних ночей або місяці кольок у малюка? 

Сподіватися, що життя залишиться такою, як і раніше, не доводиться жодному з молодих батьків. Однак про зміни в житті, поведінці і психології жінки після народження дитини написано багато - від наукових досліджень до порад, як пережити непрості перші місяці після появи нового члена сім'ї. Та й цінну інформацію про догляд за немовлям в сім'ях передають переважно по жіночій лінії. А ось татусів (як видавці, так і домашні експерти) довгий час обходили увагою. І вони самі, що гріха таїти, рідко ще на етапі вагітності коханої шукають інформацію про особливості розвитку дітей і їх виховання. І якщо у чоловіка не було молодшого брата або сестри, і він не бачив, як вони підростають, уявлення про життя родини з маленькою дитиною він бере переважно з медіа і розповідей друзів. Так чи повинні ми дивуватися, що реальність виявляється дуже далекою від зворушливих рекламних роликів, де немовлята лише радісно посміхаються, а біль в животики зникає від декількох крапель чарівного кошти? 

Життя після

Народження дитини позначається на всіх сферах сімейного життя: спілкуванні між її членами, харчуванні, секс, відпочинок, дозвілля, комфорт в будинку - ніщо з цього вже не буде таким, як раніше. Ці масштабні зміни викликають напругу і стреси навіть тоді, коли майбутні батьки чітко уявляли собі, чому саме доведеться пожертвувати в повсякденному житті заради малюка. І чим менш реалістичним було уявлення про будні розширеної версії сім'ї, тим важче буде прийняти ці зміни. Перший рік після народження дитини - один із найкритичніших для шлюбу. Після короткого періоду ейфорії рівень задоволення подружнім життям різко падає. За оприлюдненими в минулому році даними німецького Інституту демографічних досліджень імені Маска Планка, більше третини з 20 тис. Опитаних батьків обох статей вже через рік після пологів стали помітно менш щасливими, ніж до появи першого малюка. До такого ж рівня "несчастливости" призводять, наприклад, втрата роботи і розлучення. 

випробування батьківствомДослідники відзначають, що підвищення рівня щастя і подальше його падіння у жінок можуть бути пов'язані і з фізіологічними факторами - зокрема з високим рівнем гормону окситоцину під час і після пологів, і недостатнім сном, і втомою в наступні місяці життя з немовлям. Для чоловіків більш значним фактором виявляються фінансові проблеми, оскільки потреби дитини зростають, а державні виплати часто набагато менші, ніж попередня зарплата дружини. А якщо до матеріальних проблем або просто завищеним очікуванням від годувальника додається ще і відсторонення батька від догляду за малюком, може дійти і до хвороби. Виявляється, чоловіки теж можуть страждати від аналога постнатальної депресії. І хоча в Україні поки що навіть молоді мами не отримують достатньої психологічної підтримки (з одного боку, суспільство негативно ставиться до прояву ними будь-яких негативних емоцій, пов'язаних з дитиною, а з іншого - призначає їх відповідальними за абсолютно всі проблеми в родині, від хвороб немовляти до зрад чоловіка), все ж близькі люди і лікарі приділяють хоч якусь увагу їх психічним станом. А ось симптоми депресії у молодих татусів ігнорують все, включаючи і самих чоловіків. 

Як не дивно, але найкраща профілактика психічних проблем для чоловіків - це активне їх участь в догляді за немовлям. Здавалося б, додаткові обов'язки на додаток до фінансового тиску повинні підвищити рівень стресу, але тісне спілкування з новонародженим позитивно впливає на чоловіче здоров'я. Дослідники з Інституту психології та неврології Прінстонського університету довели, що контакт з малюком і його мамою сприяє гормональних змін у батька: перш за все підвищує рівень вже згаданого окситоцину, який відповідає за відчуття задоволення, спокою, знижує тривогу і страх. А це, в свою чергу, зміцнить зв'язок між батьком і дитиною в майбутньому. Зміни відбуваються і на рівні головного мозку - активне батьківство формує нові нейрони і активує зони, що відповідають за обробку емоцій і соціальну кмітливість, так само, як і материнство. 

Виходить, що поява первістка може змінити чоловіків на краще. "Після народження сина в чоловіка відкрилося багато позитивних сторін, - з посмішкою ділиться Тетяна, мама півторарічної Лесика. - Я, правду кажучи, не дуже розраховувала на його участь в догляді за дитиною, але він виявився чудовим батьком. Я спокійно можу залишити їх удвох , знаючи, що батько може замінити мене у всьому. до того ж мене не може не радувати, що в пріоритеті у чоловіка тепер не робота, а сім'я ". 

випробування батьківствомСхожу ситуацію описує і Ольга, мама піврічної Ганнусі: "Свою сім'ю ми будували на засадах партнерства, тому питання про те, хто буде піклуватися про дитину, навіть не виникало - звичайно ж, ми обидва. Чого не очікувала, так це того, що чоловікові настільки сподобається проводити час з дочкою, що він вирішив взяти частину відпустки для догляду за дитиною, коли Аннушка трохи підросте. Проблеми виникли лише зі старшим поколінням - батьки не розуміють ні того, що я хочу раніше повернутися на роботу, ні того, що чоловік рветься доглядати за ребенк м. Часи змінилися, і я цьому дуже рада ". 

Без рожевих окулярів

Однак не завжди народження дітей зміцнює сім'ю, а спілкування з малюком розкриває позитивні сторони чоловіка. Сотні жінок шукають відповідь на питання, чому після появи нового члена сім'ї чоловік став холодним і дратівливим, чому вважає, що заробляти гроші - єдина його обов'язок, і чому почав затримуватися на роботі. На жаль, такі ситуації - далеко не найгірше, що може трапитися. 

"Дівчата, що робити? - бідкається дівчина під ніком Ромашка на жіночому форумі. - Як тільки вийшла в декрет, чоловік перетворився в якогось жлоба - гроші перестав давати, доводиться кожен раз випрошувати, а потім ще й звітувати чеками. Я ж не собі на примхи прошу - на продукти, ліки, одяг дитині. Це у мене однієї таке лихо або ще у когось? Як поводитися в такій ситуації? ". Судячи з відповідей, Ромашка не самотня зі своєю проблемою - обмеження в фінансах відчувають після виходу в декрет чимало жінок. Звичайно, матеріальне становище сім'ї в більшості випадків дійсно погіршується, тому спроби основного годувальника зменшити витрати часто бувають виправдані. Але що робити, якщо мова йде не про розумну економію, а про систематичне приниження дружини і тотальний контроль над витратами? 

Стрес від народження нащадка буває настільки сильним, що навіть у здорових батьків може спровокувати нервові розлади. Іноді це стає поштовхом до прояву психічних захворювань, про які подружжя могли навіть не підозрювати. У цих випадках брак уваги до психічного стану чоловіка може привести до катастрофічних наслідків. Але не всі зміни на гірше в поведінці чоловіків можна приписати хвороб. Іноді ситуація залежності, в яку потрапляють мама з немовлям, просто робить більш виразними найгірші сторони характеру партнера. Якщо до народження дитини жінка була фінансово самостійною, мала міцні соціальні зв'язки і взагалі була досить незалежною особистістю, у потенційного тирана було не так багато можливостей контролювати її життя. Втрата молодою мамою власного доходу, неможливість своїми силами утримувати дитину, обмеження контактів з друзями і близькими, неврівноваженість психіки після пологів - все це може провокувати у партнера прояв прихованих перш негативних рис: жадібності, патологічної ревнощів і навіть агресії. 

випробування батьківствомНайжахливішим сюрпризом після народження дитини для багатьох жінок стають прояви фізичного насильства. Залежне становище молодої мами призводить до того, що агресія не отримує належної відсічі, а це провокує подальші напади. "Мені нікуди йти, не можу вийти на роботу, дитина ще маленький", - цими словами закінчується більшість історій, якими діляться нові жертви домашніх садистів. І якщо жінці не вистачає рішучості звернутися за допомогою до близьких або в спеціалізовані центри або притулки, їй залишається терпіти і чекати того часу, коли можна буде повернутися на роботу і роз'їхатися з агресором. А чоловік-агресор часто шукає можливості не випускати дружину з-під свого контролю, і тоді в хід йдуть маніпуляції ( "Ти не підеш на роботу! Малому потрібна мати, тільки погані батьки віддають дітей в садок!"), Репродуктивне насильство (новий дитина - новий декрет, а згвалтування в шлюбі - тема табуйована) і залякування (від "Заберу дітей після розлучення!" до примітивного "Уб'ю!"). 

Що ж робити, щоб народження первістка принесло щастя обом членам сім'ї і не перетворило життя в сюжет з нічних жахів? Звичайно ж, обдумано підходити до вибору партнера, звертати увагу не тільки на його переваги, але і на реальні або потенційні недоліки. Обговорювати ще на етапі планування і вагітності, як саме ви плануєте організувати турботу про дитину, не тримаючись за класичні ролі: мама-квочка і батько-годувальник. Матерям - не усувати батька від догляду за немовлям, батькам - проявляти відповідну ініціативу, і обом - усвідомлювати, що любов до дітей не виникає завдяки таємничим інстинктам, а народжується з догляду і турботи. Також обидва повинні піклуватися про своє психічне здоров'я і давати партнеру можливість відпочити від рутини і щоденних обов'язків. Для жінок дуже корисно підготувати "подушку безпеки": зберегти фінансову незалежність і мати шляхи відступу. А для чоловіків надзвичайно важливі усвідомлена підготовка до появи малюка і розуміння того, що в ситуації стресу навіть їм може знадобитися допомога фахівців. 
Переглядів: 510 | Додав: sluty | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar