Головна » 2017 » Травень » 31 » Повний і послідовний путівник до щасливого життя
22:32
Повний і послідовний путівник до щасливого життя
 

Іван Карепов представив для «Жити цікаво!» Переклад статті Пола Джарвіса, веб-дизайнера, коуча і автора кількох книг про креативність, стартапи та роботі на себе. 

Я абсолютно звичайний хлопець, і так само, як у всіх людей, у мене трапляються феноменально вражаючі дні, а іноді життя просто плює мені в обличчя. І, так як більшість способів самостійно прийти в норму зі мною не працюють (типу позаліпать в інстаграме), часто мені необхідний стусан під зад. А для того, щоб подолати цей спад активності (потрібно зауважити, що мій мозок більше схильний до математичних і науковим рішенням, ніж до будь-яким іншим), мені доводиться ставити собі біса складні логічні завдання. 

Так, до речі, це довга стаття, і моя вам порада - якщо ви отримали лист з даним текстом і десь тут сказали собі: «Ой, коротше, ясно!», Сміливо видаляйте лист. Без жалю. Якщо ж ви читаєте це на сайті, і ваш погляд падає на крихітний курсор прокрутки меню збоку, і стає зрозуміло, що ще читати-ні перечитати, закривайте це вікно і повертайтеся до всіма улюбленим коротким Лайфхак, формат яких не перевищує 140 символів. 

Ви все ще тут? Фуф. Просто потрібно було позбутися від людей, про яких піде мова в пункті 1, 4 і 8. Ласкаво просимо, друзі, і давайте рухатися далі. 

Цей путівник корисний, коли в житті відбувається щось гівно. Хтось написав вам гидоту в інтернеті? Читайте цю статтю. Хтось хоче, щоб ви повернули йому гроші за продукт, над яким ви працювали п'ять років, і при цьому ще намагається вас обдурити? Читайте цю статтю. Вас звільнили з роботи або відмовилися від подальшої співпраці? Читайте цю статтю. Настав зомбі апокаліпсис? Ну ... в цьому випадку, вам швидше за знадобляться консерви і зброю проти зомбі (зате потім - читайте цю статтю!) 

1. Всі завжди ображаються

Повний і послідовний путівник до щасливого життяМи всі влаштовані по-різному. Незважаючи на те, що ми постійно хвалимось, наскільки ми всі неупереджені і відкриті для всього нового, ми все часто звертаємо занадто багато уваги на те, що про нас думають і говорять інші люди. Повільні водії (які раптово прискорюються, коли дорога стає двосмугової), 17-річні викладачі йоги, які оповідають про сенс життя протягом перших 45 хвилин 60-хвилинного заняття, люди, які ведуть свої публіцистичні колонки в інтернеті, люди, які використовують ненормативну лексику, люди, що використовують соціальні мережі для інших цілей, ніж ми. 

Змиріться з тим, що чим би ви не займалися, ви запросто можете образити кого-небудь своєю діяльністю, і повірте мені, ви ображаєте. Тільки це не повинно заважати вам робити те, що ви робите; але, також вас не повинно дивувати, якщо хтось намагається вам сказати, що ви ображаєте його тим, що робите. 

2. Якщо ви когось образили, значить вас помітили

Перш ніж впадати в депресію від того, що хтось тільки що вилив на вас цебер бруду, вам варто задуматися про те, що ця людина витратив частину свого життя на те, щоб вас зачепити. Це означає, що він вас помітив, приділив вам увагу і, в кінцевому підсумку, ви перетворили його в споживача того, що ви робите. Так, йому це не сподобалося, проте, зараз він присвячує вам ще більше свого часу, для того щоб висловити, чому і наскільки йому це не сподобалося. 

Навіть якщо ви йому не відповісте (так вам і не варто цього робити), ви виграєте вже від того, що опинилися в його житті, а він цього не хотів. До того ж, якщо навіть ви когось образили, найгіршим розвитком подій для цих людей буде повідомляти про це вам. Життя все одно продовжиться, планети так і будуть рухатися по своїх звичних траєкторіях, а з двох людей дурнем залишиться той, хто ображається. 

Можливий і ще більш сумний хід подій: коли хтось поливає вас брудом публічно. АЛЕ! На самій-то справі все не так вже й погано! Люди не загострюють увагу на речах, які не стосуються їх особисто, так що ця ситуація моментально зникне з голів споживачів інформації (і з їх стрічки в соцмережах). 

Ми всі боїмося того, що нас будуть ненавидіти. Особливо, коли ми створюємо щось для інших людей, і вже точно, коли ми показуємо це всім в інтернеті. Робіть те, що робите і пам'ятайте, що навіть якщо знайдуться кілька людей, яким не сподобається те, що ви створюєте, на вашому боці завжди буде мовчазна більшість, яка буде з радістю споживати те, що ви пропонуєте (або, навіть ще краще, купувати , те, що ви робите). 

3. Хреново, коли вас не помічають, але з цією проблемою стикаються абсолютно всі

Якщо в світі не знайдеться жодної людини, який би вас ненавидів, значить навряд чи вас взагалі помічають. Якщо з яких-небудь причин вам необхідна увага: для задоволення свого марнославства, або для впевненості в собі, або, врешті-решт, для того щоб вести гідний спосіб життя, знайте - ви не отримаєте його за п'ять хвилин. Кожна людина, яка зараз удостоївся вашої уваги, колись був в тому ж положенні, що і ви зараз. Вони могли займати це положення досить тривалий час, але не здавалися і старанно працювали для того, щоб до них почали прислухатися. 

Повний і послідовний путівник до щасливого життяЗ іншого боку, знайте, якщо ніхто за вами не спостерігає, ви можете бути абсолютно вільними. Ви можете танцювати в нижній білизні. Писати тільки для себе. Виражатися так, ніби зараз спеціальні акції на статті з використанням матюків. Шукайте себе. Тільки, будь ласка, не в отшельническую притулок. Використовуйте всі методи, які дозволять вам розкрити свій власний унікальний потенціал і зрозуміти, що для вас має значення, а що не має. Робіть те, що вам подобається, тільки тому, що вам так хочеться. Це додасть впевненості і стане в нагоді вам згодом. 

4. Вас все одно будуть оцінювати, і не важливо, що ви робите. Людям подобається бути суддями

Страх змушує нас переживати про те, що подумають про нас оточують. І фокус не в тому, що ви боїтеся чиїхось оцінок, тому що вас оцінять при будь-яких розкладах. Люди схильні засуджувати, і їх засудження і є найстрашніше. Реальна історія: мене тільки що запросили на захід. Я подивився запрошення в інтернеті і в пух і прах засудив всю цю вакханалію. Я прямо вголос так і сказав: «довбаний хіпі!». Це вечірка з усякими вогняними шоу, танцями, поглинанням страв, приготованих з місцевих дикорослих рослин, медовухою з шипшини і безглуздими фотографіями обнімаються людей з дредами і розписаними тілами. І що ж, їх вечірка відбудеться, якщо я не прийду? Як пити дати. Чи стане ця вечірка отстойной, тому що я вважаю їх купкою хіпі? Аж ніяк. Цим хіпі плювати, що я про них думаю. Вони будуть пити своє вино з шипшини (можливо зі святої чаші для причастя, яку вони виструганий ножем, поки співали пісні феям) і танцювати всю ніч, відриваючись на повну. 

Не будьте мною в цій ситуації, будьте хіпі. Не в прямому сенсі, звичайно (якщо тільки ви насправді не хіпі), ну ви зрозуміли. 

Подивіться на це ось як - не важливо, що ви робите і коли ви це робите, вас будуть засуджувати. Навіть за те, що ви дозволяєте своєму страху взяти над вами верх і абсолютно нічого не робите - вас засудять за все. 

При такому підході, коли ви можете самі себе засудити за щось, ви можете спокійно спати по ночах (вас будуть вимотувати танці в дреди і розпивання медовухи). А все решта, хто вас засуджує, можуть ввічливо відвалити. Нам всім не плювати на те, що говорять інші люди. Але небезпека в тому, що чужу думку може стати для нас важливіше нашого власного. Список повинен бути таким, в порядку важливості: 1) наша думка про себе, 2) (дуже далеко розташоване від першого) думка інших людей про нас. 

5. На щастя, оцінка і повагу - різні речі

Оцінка і повагу не одне і те ж. Люди можуть вважати вас мудаком, але при цьому зважати на вашою думкою. Люди можуть бути не згодні з вашими судженнями, але розуміти ваші цінності. 

І навпаки, якщо хтось оцінює вас, як доброго і гідного людини, це ще не означає, що він вас поважає. Багато хто використовує хороших і достойних людей постійно. Це хреново, але це відбувається. З іншого боку, мало хто може переступити через людей, яких вони поважають. 

6. Ваше самоповагу змушує інших людей поважати вас

Поважати себе в світі, де всіх постійно ображають і засуджують охренеть, як складно. Але необхідно. Для початку вам потрібно визначитися з тим, за що ви самі себе поважаєте, перш ніж хтось почне поважати вас. Все тому що люди - це стадо. Вони бачать, що хтось щось робить, і вони починають робити те ж саме. Як ці траханий Флемінг на кручі. Або як в тому оповіданні Дерека Сайверза на TED talk про чувака, який почав танцювати і всі інші до нього приєдналися (він, можливо, перепив тієї шипшиновий медовухи).

 


Таким чином, якщо ви поважаєте себе публічно і з гордістю, є велика ймовірність, що інші підтягнуться. І навіть якщо немає, агов, у вас все одно залишиться ваша велика чаша самоповаги, і в цьому немає нічого поганого. 

7. Самоповага і впевненість в тому, що вам хтось щось винен - дуже, дуже різні речі

 

Самоповага - це стан, при якому ви точно знаєте, чого ви хочете, і що ви точно робити не будете. Честь і гідність - це ті якості, які формують з вас того, ким ви є. Це ваша найвища точка розвитку, де ви відчуваєте гордість за себе і за те, що ви зробили у своєму житті. 

І це зовсім не означає, що у вас є якісь особливі привілеї або права на щось. Пригальмуй, дружбан. Впевненість, що вам хтось щось повинен означає, що ви вважаєте, що заслуговуєте чогось. Ви заслуговуєте свого власного самоповаги і гідного ставлення з боку оточуючих. Хочете більшого? Доведеться попрацювати. І навіть коли ви попрацювали над цим, все може закінчитися не так, як ви собі це уявляли. Просто іноді ось такий розклад дає доля. 

А впевненість в тому, що вам хтось щось винен - це найшвидший спосіб втратити повагу оточуючих. Всесвіт не обертається навколо вас. І ви не заслуговуєте на те, чого самі не добилися. Потрібно починати з малого, і йти вище, сплачуючи за рахунками, коли такі з'являються. Не можна просто взяти і робити, що забажаєш, при цьому заробляючи купу бабла і стаючи знаменитим. І я радий, що не можна. Це не правильно. Ештон Катчер все вірно сказав: «Старанна робота, щедрість, уважність і розум - це шлях до кращого життя. Єдине, що може бути нижче вашого гідності - це не мати роботи ». Самоповага не означає, що ви заслуговуєте чогось особливого. Воно не означає, що ви краще за інших. Воно не означає, що вам ніколи не доведеться вирушати в незвідане подорож, як і всім нам, і подивитися, що ж з цього вийде. 

8. Якщо вони вас не поважають, значить вони вам не потрібні

Отже, ви визначилися з самоповагою. Зрозуміли, що впевненість в тому, що вам хтось щось винен - повна хрень. Тим не менш, деякі люди все одно не будуть вас поважати. 

Повний і послідовний путівник до щасливого життяПриємна сторона проблеми з людьми, які вас не поважають, полягає в тому, що ви можете надсилати їх під три чорти і не морочитися на їх рахунок, якщо тільки вони не заподіюють вам ніякої шкоди, звичайно. Вони ніколи не підтримають вас і не зроблять вас краще, так що просто відмовтеся від спілкування з ними без зайвих слів і як можна швидше. Вони являють собою баласт на вашому шляху до успіху. 

Люди, що не поважають вас, не повинні бути навіть поруч з вашим життям, не те що бути її частиною, якщо тільки ви не страждаєте від фізичного болю, і вони можуть вам допомогти. Вони не ваша аудиторія, вони не поділяють ваших уподобань і вони не ваші клієнти. Вони вам просто не потрібні. 

9. Вам насправді потрібні тільки ті люди, які поважають і цінують вас

Тепер, коли ви викреслили з неповажних причин покидьків і тролів зі свого життя, у вас залишилися потрібні люди, яких можна розділити на дві категорії: люди, які про вас не знають, і люди, які поважають вас і цінують. Перші нам не важливі, якщо тільки ви не прагнете створити свою аудиторію, в цьому випадку вам потрібно буде якось показати їм, що ви існуєте. Їм слід знати про вас, просто вони ще про це не здогадуються. 

А ось, ті, хто залишилися, - це і є ваші люди. Це найважливіші люди в світі для вас. Це не просто люди, які приділяють вам свою увагу, це люди, які насправді цікавляться вашим життям. Ви повинні ставитися до них, як до королів, бо вони і є королі для вас. Здійснюйте вчинки для них, будьте щедрі з ними, і в цілому переконайтеся, що вони знають, наскільки ви цінуєте їх ставлення. 

10. Якщо ви є представником людей типу А, скромним, тихим інтровертом, ви також можете добитися впевненості в собі

Я - незграбний маленький задрот, який боїться всього на світі. Я не люблю великі скупчення людей, і маю схильність до самотності. Я абсолютно точно не є представником типу А, і зовсім не екстраверт. Я впевнений в собі не через свого безрозмірного его (ну, може бути, тільки злегка), я впевнений в собі, тому що я постійно намагаюся щось робити, і не завжди успішно, але в результаті я отримую нові знання. Я витратив усе своє життя, щоб навчитися робити лише пару речей, зате я роблю їх добре (і я ніколи не припиню вдосконалюватися). І ви теж можете знайти подібне почуття впевненості в собі. Все, що для цього потрібно - діяти і хотіти вчитися. 

Зовсім не обов'язково бути в центрі уваги, щоб бути впевненим в собі. Найчастіше самий впевнена у собі людина в кімнаті - це той, хто сказав всього лише пару фраз за весь вечір. І, швидше за все, в той момент, коли він говорив цю пару фраз, все заткнулись, щоб почути, що ж такого офігенно крутого він хоче сказати. 

Повний і послідовний путівник до щасливого життяТакож зовсім не обов'язково виставляти напоказ, що ви охренеть як багато знаєте. Упевнені люди знають, що вони знають, і їм абсолютно не потрібно ділитися цим знанням, щоб набути впевненості в собі. Впевненість - це така штука, яка йде зсередини, і такі люди діляться своїми знаннями та думками лише тоді, коли момент для цього відповідний, або коли їх про це просять. А ще висловлюються вони завжди так, як їм подобається і видається слушним. Так що впевненість в собі не виглядає так, ніби якийсь ідіот вигукує банальності зі сцени і розмахує руками (спорю на 10 квадрильйонів доларів, що цей чувак, як раз, не дуже в собі впевнений). Навпаки, впевненість виглядає скоріше як тихий, стриманий чоловік, як той самий Кенні Роджерс, який точно знає, коли потрібно притримати карти. (слова з пісні «The Gambler» популярного американського кантрі співака Кенні Роджерса - прим. перекладача). 

11. Не заморачивайтесь, це вийшло з моди

Ваші нерви - це якась життєва валюта. Якщо ви морочитися з приводу, то дуже скоро ваші нерви закінчаться, або навіть ще гірше, ви станете нервовим банкрутом. Ваше життя буде нагадувати щось розрізнене, безлад, а ви самі будете переживати через незначні причини і через людей, які цього не варті. Ось в цей момент зовнішні фактори почнуть керувати вашим життям і зовсім вимотають вас. 

Якщо ви раптом усвідомили, що занадто часто морочитися з незначних приводів, значить ви отримали сигнал, що щось треба міняти. Потрібно почати шукати людей або ідеї, які будуть коштувати настільки обмеженого ресурсу, як ваші нерви. 

Чи не морочитися з дрібних приводів, які вам непідвладні, або з приводу людей, які того не варті. Тролі не варті ваших нервів. Велика черга в цілодобовий магазин - тим більше. Замість проблем навчитеся медитувати. 

Якщо ви перестанете тринькати свої нерви, а почнете запасати їх, як хом'яки, які готуються до зими, в найпотрібніший момент у вас їх буде достатньо, щоб досягти успіху в чомусь реально важливому. 

12. За деякими приводів морочитися все-таки потрібно

Коли хтось або щось реально стоять проблем, можна без жалю витратити на них нерви. І, може, навіть багато нервів. 

Але це варто робити лише в тих, найважливіших випадках. А інакше ви станете абсолютно цинічним Жадюга, і всі ваші нерви просто втратять свою цінність, або їх зжере інфляція. 

На світі є лише парочка людей і ідей, заради яких я готовий і в вогонь, і в воду. Тільки в цих випадках я готовий витратити свої нерви, і то, тільки тому, що заощадив їх на чомусь іншому. Тільки тому, що, як хом'як, запасав їх по зернятку. 

13. Відсутність проблем як протилежність апатії

Апатія - це байдужість. Це те, що ви відчуваєте, коли вам абсолютно наплювати. Тоді як, чи не заморочуючись, ви стримуєте себе від того, щоб наділяти важливістю щось абсолютно не важливе. У цьому вся різниця, яку необхідно зрозуміти. 

Чи не морочитися - це ваша сильна сторона, що виявляється в силі волі, тоді як апатія - це просто відсутність почуттів. 

14. Велич приходить до вас, коли ви не боїтеся виставляти себе дурнем

Насправді люди не мають уявлення про те, що вони роблять. 

Повний і послідовний путівник до щасливого життяЕксперти, ідейні лідери, в загальному, як нам здається, найвпливовіші та успішні люди - всі вони стикалися з тим, що для того, щоб пройти прямою дорогою до успіху, потрібно розрахувати занадто багато змінних. І єдина різниця між тими, кому не вдалося досягти успіху і тими, хто це зробив в тому, що останні перепробували всі можливі механізми та шляхи, і продовжували свій шлях проб і помилок, поки у них не вийшло домогтися успіху. Потім, вони написали бестселер про свій шлях до успіху, та так, ніби всю дорогу знали, що саме потрібно було робити, і стали ще більш успішними. Це, як би і є життєвий круговорот. 

Діяти, коли ти не бачиш далі свого носа, до усрачки страшно. Тут нам ніхто не може гарантувати результат, так як це не математична задача. В основному нам потрібно проаналізувати, що ми маємо, розім'ятися, як слід, і стрибнути з усієї дурі в невідоме. Іноді в процесі ми перечіплюємося або усвідомлюємо, що шнурки наших кросівок прив'язані один до іншого, і тоді ми з усього розмаху ухаем особою про землю. 

Більшість успішних людей, з якими я особисто знайомий, ніколи не боялися виглядати ідіотами лише тому, що намагаються зробити цей стрибок. Їх більше цікавить питання: «а що якщо я зроблю ось так ...», ніж «а що про мене подумають, якщо я зроблю ось так ...» 

Я взагалі недавно усвідомив, до обурення моєї дружини, що найбільше задоволення від життя я отримую, коли виставляю себе повним дурнем (на публіці). Ось маловідомий факт на цю тему: «невдахи» отримують від життя більше задоволення, тому що знають, коли варто морочитися, але що ще важливіше, вони точно знають, коли не варто морочитися про те, що подумають інші. Адже вони вже відмінно проводять час, випиваючи свою шипшиновий медовуху і танцюючи на концерті, коли ніхто інший цього не робить (або в моєму випадку - між прилавками нашого магазину). 

15. Ми всі безглузді, дивні і різні

І ти теж, ага. Так що зроби це своєю перевагою. Єдиний спосіб виділитися з натовпу - це просто бути собою, яким би дивним ти не був. Інакше ти просто сольешь з натовпом. 

Прийми те, що відрізняє тебе від інших, навіть якщо це реально складно і заподіює стрес. Все, ким ви захоплюєтеся або з кого берете приклад, роблять те ж саме. Подумайте про це. Вони все виявили в собі те, що відрізняє їх від інших, і зробили цю рису своєю перевагою. Всі успішні люди, про яких ви коли-небудь чули, колись були дивними хлопцями, які не схожими на всіх інших. 

Ах да, і ще, все, хто прагне здаватися «нормальними», просто прикидаються, або ви ще погано їх знаєте. У нас у всіх свої дивацтва і примхи. І це те, що робить наше життя цікавішим. 

16. Встановлюйте свої власні кордони

Якщо хтось вам каже, що вам не слід робити те-то і те-то, або що це неможливо, уявіть, що вони це говорять самі собі, поки ви самі особисто не переконаєтеся, що це реально зробити неможливо. В основному, людьми рухають благі наміри, проте їхні поради обмежені їх власної херней, життєвим досвідом, їх рішеннями і їх вибором. 

Не ведіться на чужі поради, встановлюйте свої власні кордони і дотримуйтеся тільки їх. Якщо ви не хочете приймати дзвінки від клієнтів або відповідати на листи боса в 11 вечора в суботу, просто не робіть цього. 

Повний і послідовний путівник до щасливого життяКордони - це як самоповага, більшість людей зрозуміє те, що ви маєте право встановлювати свої власні кордони, просто тому, що воно у вас є. Якщо ви пояснюєте людям, що їм не варто робити чогось відносно вас, це не робить вас мудаком або сукою - це робить вас сильним і гідним поваги людиною. Ніколи не дозволяйте комусь іншому позначати ваш «стелю». Це буде їх власним «стелею», не вашим, а ви в такому випадку будете просто йти по його слідах. 

17. Будьте чесні з собою на предмет того, хто ви є і ким ви не є

З'ясовуючи, за що ви можете самі себе поважати, і встановлюючи свої власні кордони, ви пізнаєте самого себе, і в кінцевому підсумку, це дозволить вам відповісти на питання , озвучений в заголовку цього пункту. Будьте чесні про те, хто ви і ким ви не є. Для початку з самим собою, потім - з оточуючими. 

Бути чесним куди простіше, ніж грати роль, вдаючи із себе людину, яким ви не є, але яким вам потрібно бути. Бути чесним - значить витрачати менше зусиль, до того ж, це приносить більше задоволення від життя в довгостроковій перспективі. 

18. Не обов'язково бути мудаком, для того щоб бути чесним

Потрібно зрозуміти різницю між прямолінійністю і дебильностью. Якщо вам хтось або щось не подобається, а ви дуже чесний, все ж не обов'язково поливати брудом все, що вам не подобається. Іноді чесність має на увазі, що вам варто зіткнутися і просто пройти повз. 

Бути великодушним людиною абсолютно не означає, що ви завжди будете вигравати, зате ви точно будете знати, коли потрібно дати іншій людині зрозуміти, що він виграв. Іноді потрібно просто бути хорошою людиною, а не завжди правим. 

Якщо ви чесна людина, це зовсім не означає, що у вас є право залишатися безкарним за те, що ви говорите. Типу як сказати якусь гидоту, а потім додати: «Зате чесно». Це не чесність, це дебільність. 

Не будьте мудаком. Навіть мудаки не люблять мудаків. І ви помрете в самоті в суспільстві сімнадцяти кішок, яких нікому буде годувати (що, до речі, саме по собі вже страшне мудачество, бідні кішечки). 

Найкращий спосіб бути чесним і при цьому не бути мудаком - це спершу думати, а потім вже говорити. В іншому випадку, ваша мова буде більше схожа на блювоту, ніж на комунікацію. Якщо вас так і тягне іноді бути мудаком, просто мовчіть 5 секунд, і ви побачите, до яким чудовим результатами може призвести ця техніка. 

19. Чим менше ви очікуєте, тим більше задоволення відчуваєте

Бхагавадгита - нескінченно мудра і дуже древня індійська книга оповідає про те, що нам слід приділяти більше часу самій роботі, ніж плодам цієї роботи. Дуже глибока думка. І дуже вірна. 

Робіть щось, в першу чергу, тому що вам хочеться це робити тут і зараз, а не тому що ви хочете щось отримати від цієї діяльності. Це як писати книгу, тільки тому, що ви хочете отримати бестселер в результаті вашої роботи. Ну, що ж, це охренеть, як складно. І гарантувати, що вийде в підсумку, вам ніхто не зможе. Пишіть книгу, просто тому що ви хочете писати. Тільки так ви будете задоволені тим, що робите незалежно від результату. 

Жоден з цих пунктів не може бути реалізований, якщо вам пофіг до всього. Приділяйте увагу іншим людям, приділяйте увагу своїм заморочками, і ситуацій, в яких варто морочитися, а які потрібно відпустити, а найважливіше - приділяйте увагу собі. Тільки ви несете відповідальність за своє власне життя, так що беріть її на себе прямо зараз. 

От і все. Дев'ятнадцять охренительно складних рад, які відновлюють життєві сили і ведуть до успіху. Ну а тепер, вистачить читати статті в інтернеті, пора знову ставати суперкрутим чуваком. 

Невелике визнання в кінці: Я написав все це для себе, проте, я буду радий, якщо ці рядки допоможуть і вам теж. 

Переглядів: 549 | Додав: sluty | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar